Mudah! Rawatan Vertigo Yang Selamat dan Cepat

Pernah dengar pasal Vertigo?

Walaupun Ida tak pernah kena, tapi bila dengar cerita orang yang kena Vertigo, sangat menyiksakan. Ida ni, kalau sakit kepala sikit pun, dah tak tahan, ini pula kena Vertigo.

Kawan kat ofis kata Vertigo ni jauh lebih teruk dari migrain. Isteri dia kena Vertigo. Katanya, rasa Vertigo ni macam dunia berpusing-pusing. Duduk rileks pun, boleh tiba-tiba muntah tanpa sebab.

Apa itu Vertigo?

Bayangkan bilik kita berpusing-pusing dan bergerak ketika kita tengah duduk? Mesti pening kan? Macam tu lah rasa Vertigo. 
Bila kena Vertigo, badan rasa melayang-layang , pening, mabuk dan boleh muntah-muntah. Satu kerja pun tak boleh buat. Kalah rasa sakit migrain.

Punca Vertigo

Secara umum, Vertigo merupakan gejala yang dicetuskan oleh gangguan mekanisme baki dalam telinga dalam. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit lain yang juga boleh menjadi punca.

Jenis vertigo boleh dibahagikan kepada dua kategori mengikut punca. Dua kategori adalah:

Punca 1: Vertigo periferal. 

Ini adalah jenis yang paling biasa vertigo. Peripheral vertigo dicetuskan oleh gangguan dalam mekanisme keseimbangan yang terletak di telinga dalam. 
Gangguan tersebut termasuk labyrinthitis, neuronitis vestibular, benign kedudukan datang tiba-tiba vertigo (parosimal), dan penyakit Meniere.

Punca 2: Vertigo Sentral. 

Gangguan atau masalah dalam otak kecil (otak sedikit) yang terletak di bawah otak besar atau batang otak (bahagian bawah otak yang berkaitan dengan saraf tunjang) mungkin boleh menyebabkan vertigo ini. 
Satu lagi punca vertigo pusat termasuk migrain, multiple sclerosis, stroke dan serangan iskemia sementara (TIA), akibat ubat-ubatan tertentu, dan juga tumor otak yang terletak di otak kecil atau tumor benigna pada saraf pendengaran (neuroma akustik).


Tiba-tiba Kena Vertigo, Apa Nak Buat?

Pertama sekali. Tidak perlu panik. Anda boleh lakukan perkara berikut:

  • Bertenang, baring dan berehat. Pejamkan mata sambil ambil nafas dalam-dalam. Cari posisi yang selesa untuk berehat sama ada duduk atau berbaring.
  • Cuba lihat sekeliling anda dan segera minta pertolongan sesiapa yang berdekatan. Bila terasa mual dan ingin muntah, teruskan sahaja.
  • Sekiranya dengan berbaring atau pun duduk dapat memberikan anda keselesaan untuk berehat dan menenangkan diri ketika diserang vertigo, teruskan sahaja sehingga ia menghilang. Jangan kerap melakukan gerakan secara tiba-tiba. Cuba berehat sepenuhnya.
  • Buka mata perlahan-lahan dan dalam gerakkan kepala dengan perlahan. Sekiranya masih lagi berasa pusing, berehat kembali pejamkan mata dan minta pertolongan untuk ke klinik.
Ida pun ada jumpa satu cerita seorang kawan yang suaminya ke Vertigo.
sumber: http://www.naluriibu.com/2014/11/penyakit-vertigo-kacak-tapi-pekak-oh-no.html

“Tak Tahu Pun Dia Ada Penyakit Ni Tau”

Ok saya nak share kisah husband saya. Sebelum saya “Jatuh Cinta” dengan Shaklee.. Suami saya pernah di serang Vertigo. 

Masa tu tak tahu pun dia ada penyakit ni tau. Masa tu memang panik la.. tengok muka dia pun dah kuning. Dengar suara I bercakap pun dia tak boleh. Haa macam tu sekali ok. ( tau laa suara ku merdu) 
Masa pertama kali dia diserang penyakit itu.. Doktor mengesahkan yang ianya berpunca dari kesan resdung beliau yang teruk. Ermm suami saya memang ade resdung. Kalau tengok luaran tak de laa teruk mana. 
Tapi dia memang alah dengan habuk. Kena habuk sikit habis laa sroot sreet sroot srett.. 
Arghhh..!!

“U ade gaduh ke dengan husband yang buat dia strees macam ni..”

Nak di jadikan cerita.., masa memula kena tu. Pergi hospital Kerajaan, tapi boleh kan Doc tu kata suami I tak ada apa-apa. 

Dia kata Strees je ni. 
Padahal member nak diri pun dah tak boleh. Muka kuning tak berdarah. Akak tinggalkan Doktor tu dengan pandangan yang agak jaki. Ade ke dia tanya.. 
“U ade gaduh ke dengan husband yang buat dia strees macam ni..” 
Saje kan dia mintak kene setepek. Kan dah. Sape suh mintak.. hahahaha. Sampai mati ku ingat rupamu Doktor..


“Dear kalau lambat sedikit, Husband u Boleh Pekak..!”


Ermm Akibat keadaan En Suami yang semakin kritikal.., saya cakap kat dia jom laa pergi hospital Pakar. Cek je kat sana. We all time tu tak de insurans lagi ok. So apa lagi.. zass kan aje Kad Kredit. 
Duit boleh cari oi.., suami belum tentu de ganti. 
Auwwww..! 
Ermm Nak tau tak Doc kata apa.. Doc Kata.., “Dear kalau lambat sedikit, Husband u Boleh Pekak..!” What muka ensem tapi pekak.. 
oh no..! 
Haa masa nie kan dia ambil MC sebulan.. sebulan tau tak kerja. Memang parah laa.. Sampai duit Syiling jatuh atas lantai pun dia tak boleh dengar. Dia rasa bergegar semua kepala Dia. Dia kata rasa macam isi otak semua nak keluar.. 
Haa sampai macam tu tau.. Trajis laa sangat..!

Alhamdulilah dia tak ambil masa yang lama untuk recover.

Ok Selepas dari tu lama dah dia tak kena lagi.. Masa tu dia memang bergantung sepenuhnya dengan ubat Doktor sahaja. 

Tapi nak dijadikan cerita.., pada Januari 2013 sekali lagi dia diserang.. Haa sudah.. Tapi time tu saya dah Fall in love dengan Shaklee :). Masa tu saya terus bagi dia Vivix. 

Saya memang paksa dia ambil Vivix setiap hari. Ditambah dengan supplement asas untuk mengawal resdung beliau. Alhamdulilah dia tak ambil masa yang lama untuk recover.

Vivix dan Vertigo

Dahsyat kan kisah kawan Ida kat atas tu? Boleh jadi pekak tau. Syukur beliau cuba Vivix

Vivix membantu memulihkan kesihatan tubuh hingga ke peringkat sel. Kajian makmal telah menunjukkan ramuan utama dalam Vivix melindungi dan membaikpulih sel-sel DNA.

Faktor stress juga merupakan salah satu pencetus penyakit ini. Jangan tak tahu stress ini juga adalah salah-satu punca yang membawa kepada kanser. 

Ini disebabkan oleh peningkatan hormon kortisol dalam darah sehingga dapat menyumbat dan mengganggu peredaran darah. Pengambilan vivix yang membaiki dan melindungi sel akan mencegah tubuh kita dari diserang radikal bebas penyebab kanser.

Lagi Testimoni Berkaitan Vertigo dan Vivix

Bagaimana Nak Dapatkan Vivix?

Ikuti langkah mudah di bawah
Dapatkan Vivix Anda HARI INI

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge