Kurangkan Sakit Senggugut dan Stabilkan Period: BComplex Juga Berkesan Ganti GLA?

Argh.
Sakit Senggugut sampai guling-guling sangat siksa.

Saya pernah alami sakit ini ketika zaman remaja. Meringkuk atas katil menahan sakit yang tak terbendung. Macam-macam cadangan yang rakan rasa beri untuk kurangkan sakit senggugut tapi akhirnya terpaksa juga telan painkiller.


Masalah Senggugut Teruk Nak Patah Pinggang! Mak Aih, Nasib Dah OK from iReach HD on Vimeo.

Sebagai pengedar shaklee yang telah membantu ramai pengguna Shaklee mengurangkan masalah mereka selama lebih 2 tahun, saya pasti mencadangkan GLA atas fungsinya yang popular mengurangkan sakit senggugut dan stabilkan period.

Sehinggalah semalam saya telah dihubungi seorang customer yang memberitahu satu keajaiban. Sengugutnya dah kurang sakit, periodnya pun dah tak lewat.

Jom baca testimoni beliau.

“Salam sis, ni saya nak beritahu ni.. Alhamdulillah sejak makan vitamin b complex, saya punya period better sikit. 

Selalu kalau datang (period) mesti senggugut, especially kalau lambat. Macam bulan 1st saya makan, saya punya period lambat, sebulan lebih baru datang. Risau saya kalau senggugut gila-gila. Tapi bila datang, takde rasa sakit langsung.

Tapi untuk kali kedua datang pula, betul-betul tepat tarikh cycle period saya”

Bagaimana B Complex boleh bantu stabilkan period.

B Complex mempunyai Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 dan B12. Vitamin yang membantu untuk stabilkan hormon adalah Vitamin B6 atau pyridoxal.

Menurut laman web conceiveeasy.com, Vitamin B6 sangat penting untuk kesuburan kerana ia boleh bantu untuk stabilkan hormon. Selain itu, untuk wanita yang ingin hamil, Vitamin B6 boleh bantu memperbanyakkan mukus di serviks supaya memudahkan proses persenyawaan.

Anda mungkin berminat membaca >> B Complex bantu kurangkan Stress?









Bagaimana B Complex boleh bantu kurangkan sakit senggugut

Menurut satu kajian, thiamine (Vitamin B1) boleh bantu kurangkan sakit senggugut.

Menurut satu artikel di themalaysianinsider.com,  satu kajian telah dibuat dengan sekumpulan wanita muda yang ada senggugut. Sebahagiannya dirawat dengan 100mg Vitamin B1 selama 90 hari, sebahagian yang lain diberi placebo.

Kumpulan yang diberi Vitamin B1 dilaporkan 51% darinya bebas senggugut manakala kumpulan satu lagi tidak menunjukkan sebarang perubahan.

Vitamin B6 pula boleh melegakan otot uterin dari senggugut, dan sakit senggugut akan berkurang.

Vitamin B3 bantu tingkatkan aliran oksigen dan nutrien ke otot dan organ, ia bantu kurangkan letih dan sakit senggugut.

B Complex Shaklee Yang Semulajadi

Antara kelebihan lain B Complex adalah:

  1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
  2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
  3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
  4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
  5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
  6. Mencegah stress.
  7. Menguatkan antibodi tubuh.
  8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
  9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
  10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
  11. Mencegah anemia.
kredit: salwasaleh.com
Dapatkan B Compleks hari ini dengan harga RM53.00 sahaja

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge