Jadi Leader Untuk Diri Sendiri: Beri Ganjaran

Kita ada impian, kadang-kadang impian kita tak tinggi mana pun, tapi kita je yang malas. Malas nak belajar, malas nak update blog jualan, malas nak cuba benda baru. Kadang-kadang pula kita takut. Takut nak cuba benda baru takut apa org kata. Takut nak letak impian, nanti tak capai rasa frust.

Takut dan malas biasa terjadi kepada kita. Siapa yang ikutkan 2 benda tak baik ni, takde apa pun dia boleh capai, nak berjaya apatah lagi. Orang tak suka, orang tak nak ambil bekerja dan macam-macam halangan dan benda tak best kita akan dapat. Kita sendiri tak suka orang malas dan takut tak bertempat ni kan?

Macamana nak lead atau ajak diri sendiri untuk bermotivasi, kurangkan malas dan takut?

Banyak cara. Salah satu yang saya nak kongsi dan rasa berkesan kepada diri sendiri adalah dengan Beri Ganjaran.

Camne tu?

Konsep dia sama macam kita bekerja. Kalau Bekerja dapat duit. Kalau tak keje, satu benda pun tak dapat. Kita apply benda ni kat diri kita sendiri. Kat sini saya senaraikan langkah-langkah yang anda boleh cuba.

1. Setkan apa yang kita nak capai
“Saya nak siapkan buat ebook hari ni”

2. Setkan masa yg kita nak capai
“Ebook akan siap jam 4.00 petang ni”

3. Sediakan ganjaran untuk diri sendiri jika dapat siap pada waktunya. Ganjaran adalah subjektif, berbeza mengikut kesukaan masing-masing. Tak perlu mahal pun, sekadar termampu.
“Saya boleh makan Tutti Frutti hari ni”

4. Take Action –> Siapkan apa yang kita nak capai PADA WAKTUnya.

5. Jangan manjakan diri. Be firm!!!
“Takpelah aku tak siap pun, esok boleh buat lagi” <—- NO NO NO

6. Jika dapat capai, Silalah beri ganjaran. Dont lie to yourself. WAJIB beri dan nikmati ganjaran anda sepenuh hati.
“Yeay, dapat makan Tutti Frutti my faveret flavour”

Kita bukan sahaja dapat GANJARAN yang kita setkan, malahan lebih penting lagi, kita mampu siapkan tugasan yang biasanya kita suka tangguh. Seronok kan?

Tak percaya? Cubalah. Anda pasti nak buat lagi.

~ Kegemaran saya adalah belanja diri sendiri di Secret Recipe. hihi

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge