Doa Terbaik Untuk Sakit Kronik oleh Ustaz Asraff Ayob

Dipetik dari fb Ustaz Asraff Ayob

INI DOA TERBAIK UNTUK SAKIT KRONIK :

Apabila kita sakit kronik, sakit di mana tiada ubat atau doktor yang boleh menyembuhkannya, kita akan merujuk kepada yang Maha Esa.

Dia yang datangkan penyakit, Dia yg cipta kuman, sudah tentu Dia juga yg boleh ‘mengarah’kan penyakit untuk sembuh.

Tapi banyak juga doa kita yg kurang mujarab. Lalu kita tertanya, apa doa terbaik untuk rawatan penyakit kronik?

Ini doanya.

Saya ambil ‘direct source’ dari Tuhan sendiri. Tuhan yg ajarkan dalam Al-Quran. Sudah tentu apabila doa ini datangnya dari Tuhan, ia NOMBOR 1 PALING MUJARAB.
.
.
Refer SURAH ANBIYA, AYAT 83.

وَأَيُّوبَ إِذْ نَادَىٰ رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنْتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ.

Dan Nabi Ayub, ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya Dengan berkata : 

“Sesungguhnya Aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah Tuhan MAha Pengasih & Peneyayang.’

Ayat ini berisi kisah Nabi Ayyub a.s dan sebenarnya dalam kisah ini, Tuhan ingin berkongsi poin penting : 

jika kita ditimpa penyakit, bagaimana bentuk ‘deal’ terbaik dengan Tuhan agar sihat semula.

Rupanya sahabat semua, its not about doa, its all about bagaimana cara fikir & cara beradab dengan Tuhan ketika berdoa.

Nabi Ayyub pandai ‘beradab’ dengan Tuhan. Cuba amati doa yang dilafazkannya. Mula-mula baginda mengadu, ‘Ya Allah, saya ini ditimpa penyakit berat…..’

Itu bahagian pertama. Jika kita-lah yang baca doa sama, agaknya apa sambungannya?

Mesti kita sambung dengan, ‘maka sembuhkanlah penyakitku ini….’

Baik. Jom kita ‘cross-check’ sambungan doa kita dengan sambungan doa Nabi Ayub, sama ke tidak. 

Ternyata baginda minta perkara lain. Ini sambungannya : 

tapi saya tahu Engkau merupakan Tuhan paling baik, paling pengasih, paling penyayang.

MasyaAllah, sebenarnya baginda tidak meminta doa kesembuhan pun! Pelik kan? Baginda hanya mengadu, kemudian baginda memuji. Full stop. Tiada doa minta sembuh.

Tapi Tuhan sembuhkan juga. Baca sambungan ayat 84 – kami makbulkan doanya dan kami hilangkan segala penyakitnya.

Ketika ini barangkali kita susah nak faham. Mengapa dalam doanya, baginda tidak meminta (hanya mengadu & memuji) tapi Tuhan makbulkan. 

Soalnya, doa apa yg Tuhan jawab itu?

Sahabat semua, lesson adab ini yang ingin kita pelajari sebab selama ini, mungkin kita kerap tersilap ‘deal’, protokol tak cukup bagus dengan Tuhan hingga menyebabkan banyak doa kita statusnya K.I.V.

Kisah di atas ingin menitikberatkan, poin adablah yang perlu dijaga apabila ingin meminta sesuatu hajat besar.

Saya akan terangkan poin adab dalam bentuk anologi, bukan bertujuan menyamakan kita dengan Tuhan, tapi agar lebih mudah difahami.

Analogi Hubungan kita dengan Tuhan

Hubungan kita dengan Tuhan, anologinya lebih kurang sama dengan anak & ibubapa. Kita punya anak yang baik, belajar bersungguh, tak buat masalah, taat perintah. Kita amat sayang anak ini.

Suatu hari ia lalu depan kedai kasut. Ternampak kasut cantik tapi harganya agak mahal. Lalu dia berkata, ‘ibu, kasut tu cantik kan?’. Dia cakap sahaja tapi tak minta. Balik rumah dia rajin kemas rumah, rajin baca Quran dll. 

Dia buat kita gembira.

Agak-agaknya kita selaku ibu-bapa penyayang ‘faham’ tak apa maksudnya? Saya pasti kita akan belikan kasut mahal itu walaupun dia tak minta.

Begitulah lebih kurang anologi untuk bantu kita memahami, interaksi Nabi Ayyub dengan Tuhan. 

Baginda tidak meminta, hanya mengadu & memuji. Lakukan perkara yg Tuhan suka. Dan baginda tahu, Tuhan ‘can read our mind’. Tuhan tahu baginda inginkan kesembuhan.

Lalu, miracle pun datang.

Sahabat semua, itulah ‘clue’ doa kesembuhan. 

Kurangkan meminta. Banyakkan bersyukur & memuji. 
Tuhan dah bagi kita kehidupan sihat 50 tahun & datangkan penyakit baru 2-3 tahun. Layakkah kita mengeluh & minta sembuh sedangkan nikmat 50 tahun sihat itu pun belum cukup kita syukuri?

Kerana itu ulama mengajarkan, doa terbaik untuk dibaca ketika ditimpa sakit kronik adalah hujung doa Nabi Ayyub tadi : 

YA ARHAMAR ROHIMIN’.

Puji Tuhan. 

Baca doa pendek beratus kali dengan mentaliti syukur & terima kasih. Top-up dengan amal soleh. Nanti tahulah Tuhan ‘settle’kan the rest.

Settlement dalam bentuk ‘happy ending’.

Believe it sebab, semua petua dalam Quran, confirm mujarab!

Ustaz Asraff Ayobb

Related Posts

One thought on “Doa Terbaik Untuk Sakit Kronik oleh Ustaz Asraff Ayob

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge