Bayam dan Jus Delima Boleh Elak Alzheimer?

“Kau siapa, mak aku mana?”

Bila terdengar arwah nenek cakap macam tu masa usianya dah lanjut, Ida pernah tergelak. Iyelah masa tu mana kita tahu pasal penyakit Alzheimer yang selalu kena pada orang tua.

Lagipun masa tu kecik lagi. Tak paham apa-apa.

Sebelum arwah nenek completely lupa siapa orang disekeliling dia, tanda penyakit ni pada awalnya, dia akan ulang cerita dia banyak kali.

Selalu juga cakap dengan dia “Ya, Ida dah tahu. Kan tadi nenek ada cerita?”
Tak baik kan cucu dia ni? Haha
Masa tu kecik lagi, ingatkan dia sengaja ulang cerita, rupanya ada sakit.

Tapi arwah nenek tak disahkan pun sakit Alzheimer, cuma simptom penyakit tu lebih kurang sama.

Bayam dan Alzheimer

Ada satu artikel di buku kesihatan yang Ida baca, makan bayam sangat bagus untuk fungsi otak sekaligus elak Alzheimer.

Bayam kaya dengan folate, sejenis Vitamin B yang kawal sejenis asid amino bukan protein dalam badan iaitu homocysteine.

Asid amino ni tak boleh banyak dalam badan. Homocysteine yang tinggi boleh rosakkan salur darah dan tinggikan risiko kena Alzheimer.

Satu lagi jenis Vitamin B bagus adalah Niacin.

Satu kajian mendapati, makanan yang ada 17mg Niacin (Vitamin B3) sehari boleh kurangkan risiko Alzheimer sebanyak 70% berbanding yang tiada Niacin.

Jus Delima dan Alzheimer

Siapa suka minum jus Delima?

Warna merah yang mengiurkan, rasa masam-masam manis yang super sedap memang ramai yang suka.

Ida pernah tengok orang perah buah delima fresh. Sayangnya, tak terasa nak beli pula waktu tu.

Dalam buku yang Ida baca, siapa minum jus delima sekurang-kurangnya 3 kali seminggu boleh kurangkan risiko kena Alzheimer sehingga 76%.

Antara sebabnya, jus delima dikatakan tinggi antioksidan yang dipanggil flavonoids.

Antioksidan ni meneutralkan radikal bebas, hapuskan molekul yang serang sel dan bina plak pada otak.

Ia terbukti berkesan elak penyakit seakan Alzheimer pada tikus.

Cara Mudah Dapatkan Vitamin B dan Flavonoids

Ida tak rasa kita boleh dapatkan bayam hari-hari untuk dapatkan Vitamin B. Delima pun sama. Nak dapatkan delima yang merah dan manis bukan mudah.

Lagipun, leceh juga nak dapatkan jus delima asli untuk dapatkan khasiat flavonoids

Dekat sini Ida nak tunjukkan cara mudah nak dapatkan Vitamin B dan Flavonoids

Cuba tengok kat gambar bawah ni

Ya. B Complex dan Vitamin C Shaklee boleh bantu penuhi nutrisi untuk elak penyakit Alzheimer.

Vitamin B Complex adalah vitamin larut air yang memainkan peranan penting dalam fungsi sistem imun dan saraf, pertumbuhan sel, pengeluaran tenaga, metabolisme lemak dan karbohidrat, pertumbuhan yang normal dan pembangunan, kesihatan mental dan tekanan.

Vitamin B Complex terdiri daripada lapan vitamin B yang penting dan beberapa bahan-bahan yang berkaitan. Lapan vitamin adalah:

  • Vitamin B1 (thiamine)
  • Vitamin B2 (riboflavin)
  • Vitamin B3 (niasin)
  • Vitamin B5 (Pantothenic asid)
  • Vitamin B6 (pyridoxine)
  • Vitamin B7 (Biotin)
  • Vitamin B9 (asid folik)
  • Vitamin B12 (cyanocobalamin)
Vitamin C Shaklee pula mempunyai formulasi Sustained (or, Time) Release ialah satu proses di mana vitamin diformulasi khas agar ia dilepaskan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam. 
Dengan bahasa ringkasnya, dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu
Ia juga mengandungi 124mg bioflavonoid yang baik untuk kesihatan
Dengan mendapatkan kedua vitamin ini, anda tidak perlu lagi susah susah makan bayam dan beli delima bagi mendapatkan nutrisi untuk elak alzheimer
Awas, ia bukan untuk dimakan waktu dah sakit, tetapi ia bagus diamalkan dari muda dan sihat.
Ingat sihat sebelum sakit!

Nak tahu Cara Dapatkan Vitamin B Complex dan Vitamin C Shaklee


Mudah sahaja untuk dapatkan Vitamin Shaklee ni. Sila ikuti langkah di bawah.

Related Posts

3 thoughts on “Bayam dan Jus Delima Boleh Elak Alzheimer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge