3 JENIS MINUMAN YANG BAGUS UNTUK OTAK SELAIN AIR MASAK

Dalam buku Biohack Your Brain, dia ada senaraikan 3 jenis minuman kita boleh ambil yang bagus untuk otak

1) Air kelapa

Siapa sangka air kelapa ada electrolytes. Adalah lebih bagus kita minum air kelapa dari 100plus kalau nak dapat electrolytes sebab dia tiada gula sintetik, semulajadi dan takda bahan pengawet tambahan.

Dengan syarat minum pior tanpa gula la.Air kelapa pun ada antioksidan seperti vitamin C. Ia boleh rendahkan gula dalam darah, tekanan darah dan kolestrol.

2) Jus Hijau.

Jus Hijau ni diperbuat dari sayur hijau. Ia kaya dengan vitamin, mineral, antioksidan, enzim, phytochemicals. Jus hijau juga ada klorofil, yang boleh buang toksin dan tambah oksigen dalam darah serta kurangkan keradangan.

Caranya dengan blend sayur-sayur macam bayam, brokoli pasli, timun, kobis. Bolehlah search resepi jus hijau yang boleh lalu kat tekak kita kan. Boleh tambah buah-buah juga untuk tambah rasa lebih sedap.

Antara tips minum jus hijau:

– pastikan jumlah sayur lebih banyak dari buah

– minum air dalam masa 30 minit selepas blend untuk elak kehilangan nutrien akibat teroksida

– basuh semua sayur dan buah supaya bebas dari pesticides dan toksin. Cubalah pencuci semulajadi Basic H untuk cuci buah dan sayur.

– Tukar-tukar jenis buah dan sayur untuk minum setiap hari supaya lebih banyak micronutrient yang kita dapat.- Kalau ada duit lebih, boleh invest untuk juicer. Bila guna blender, serat still ada. Bagus juga. Tapi bila dapat jus tanpa serat, lebih mudah micronutrien di serap oleh usus.

– Kalau nak beli jus di kedai, pastikan jangan letak gula atau pemanis tambahan…

3) TEH.

Teh bagus untuk otak. .Minum green, black dan oolong tea boleh elak masalah kognitif otak sampai 50%. Dalam kajian kata, green tea boleh rendahkan anxiety, boleh tingkatkan memori, dan tingkatkan fungsi otak.

Minum setengah cawan green tea setiap hari boleh rendahkan risiko dementia dan depression sebab dia kurangkan penghasilan hormon kortisol.

Green tea juga dikatakan boleh elak risiko kanser, penyakit jantung, diabetes , obesity dan alzheimer..Greean, black dan oolong tea juga ada L-theanine, amino acid yang boleh relax kan sistem saraf. Ia boleh tingkatkan fokus dan boost mood kita.

Dalam Shaklee, ada sejenis tea yang kita boleh ambil. CINCH TEA ni adalah gabungan green tea, white tea dan red tea. Kalau ambil CINCH TEA ni, pasti lebih fokus dan kurang mengantuk.

Yang bestnya, CINCH TEA ni boleh tingkatkan metabolisme untuk mereka yang nak kurus. Bentuk serbuk dalam sachet, boleh terus bancuh je tanpa tapis-tapis..Nak bawa ke mana-mana pun senang.

Memang kena konsisten la CINCH TEA lepas ni. Bukan untuk kuruskan badan sahaja, rupanya dia ada green dan white tea yang ada banyaaaaaak fungsi untuk badan dan otak.

Ingin cuba CINCH TEA untuk tenaga dan kurus? boleh klik http://www.wasap.my/60193816167/cinchtea untuk pertanyaan

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge