Thursday, December 5, 2013

Cepat Baik dari Demam: 10 Cara Mudah Yang Anda Boleh Ikut

"Ida, berapa hari dah demam?"

"Nak masuk 3 hari dah ni. Banyak benda yang aku nak buat tergendala.
Rumah dah tak terurus. Nak buat kerja pun tak larat"

Betul lah orang cakap. Masa sihat kita lupa nak jaga makan, makan makanan yang berkhasiat. Tapi bila dah demam, satu benda pun tak larat nak buat.

Itu belum pakej, hidung berair tak berhenti, kurang selesa makan, kepala berat nak bangun, tekak merah dan sakit. Nak telan apa pun tak boleh.

Mesti  best kan kalau demam ni dapat baik segera?

Bahagia!

Rasa-rasanya tips yang Ida jumpa kat satu web ni mungkin boleh legakan sikit demam anda itu


1. Minum air dengan banyak.

Demam aje mesti sakit tekak.

Minum air yang banyak boleh elak tekak kita jadi kering dan sakit. Selain ia elakkan hidrasi pada badan, air boleh buang toksin dalam badan. 

Badan pun lagi mudah lawan penyakit bila toksin dah buang. Aliran perkumuhan dalam badan jadi lebih lancar.





2. Elak dari minum kopi

Kopi memang sedap di minum, tetapi ia tidak digalakkan minum bila kita demam.

Kenapa?
Sebab kandungannya boleh menyebabkan badan terdehidrasi / hilang air.

Orang demam perlukan air dalam badan dengan banyak.




3. Wap Air dan Mandi Air Panas

Mandi air panas dipercayai boleh membantu hilangkan demam.

Cara lain adalah dengan menggunakan wap air yang dimasukkan dalam besen, dan hidu wap panas itu.

Ia boleh hilangkan hidung tersumbat. Dengan suhu tinggi itu, dipercayai ia boleh membantu mematikan virus melalui saluran pernafasan.




4. Sup Panas

Dari sumber orang barat, sup panas adalah salah satu cara tradisional untuk membantu baik dari demam. 

Selain ia mempunyai kandungan air yang tinggi untuk elak hidrasi, ia boleh membantu mengurangkan jangkitan virus melalui wap panas.

Ada juga pendapat menyatakan bahawa ia juga boleh mengatasi masalah pernafasan ketika demam.







5. Gunakan wap humidifier

Humidifier bagus untuk tambah wap dalam udara. Rongga pernafasan pun akan bertambah lancar apabila guna humidifier, dan melegakan hidung tersumbat.

Perlu diingat, penggunaan humidifier pun kena dipantau supaya tiada kulat disebar bersama wap.




6. Rehat

Orang demam perlukan lebih rehat. Kena rehat, rehat dan rehat. 

Badan yang cukup rehat boleh lawan virus dalam badan dengan lebih berkesan dan cekap. Sekiranya demam, anda disaran duduk rumah dan matikan telefon bimbit.

Cubalah untuk rehatkan mental dan fizikal.




7. Kumur-kumur dengan air garam.

Sakit tekak akan menyebabkan demam semakin teruk.

Kumur dengan air garam dipercayai boleh membantu mengurangkan sakit tekak. Larutkan setengah sudu garam ke dalam segelas air dan kumur sebanyak 5-6 kali.




8. Jangan merokok

Merokok akan menyebabkan demam bertambah teruk. Simptom demam seperti sakit tekak dan sakit kepala akan lebih memudaratkan jika merokok.

Cuba jauhkan diri juga dari perokok kerana ia mungkin menyebabkan kesan yang lebih teruk dari merokok.


9. Elakkan dari senaman

Anda di galakkan berehat dari aktiviti senaman supaya badan dapat menyimpan tenaga melawan virus dalam badan


10. Kawal pemakanan

Makan makanan yang mengandungi vitamin C seperti sayur dan buah-buahan boleh membantu badan melawan virus punca demam.

Vitamin C boleh menguatkan daya tahan badan kepada penyakit. Ia juga membantu sel darah putih untuk menentang virus. Contoh makanan adalah:
  • Bawang putih
  • Madu
  • Peppermint
  • Oren, Lemon, Anggur, Parsli, Kobis Bunga
  • Makanan yang mengandungi mineral Zink


sumber:http://www.manageyourlifenow.com/




Cara Elak Makan Panadol / Ubat Tahan Sakit bila Demam


Lepas baca 10 tips di atas, anda pasti setuju yang tips terakhir adalah paling penting dan berkesan. Yang betul-betul bantu kita cepat baik sememangnya imun badan kita sendiri.

Ubat yang kita ambil hanya boleh kurangkan simptom sakit sahaja. Kita pun terpaksa makan sebab dah tak tahan.
Sepapan panadol mesti ada dalam peti ais.

Ubat tahan sakit bukannya bagus ambil banyak dan selalu. Setuju?

Jika Ida ada cara untuk elak makan panadol yang banyak untuk baik demam, adakah anda ingin tahu?

Mak kawan Ida dalam testimoni kat bawah ni dah 4 hari demam, dan syukur petangnya terus tak demam lepas ambil Vitamin C





Gembira sangat kan bila mak yang kita sayang kembali sihat?

Jika anda baca 2 testimoni lagi di bawah ni, pasti rasa lega kerana tak perlu ambil panadol / ubat tahan sakit untuk cepat baik demam lagi.

Makan Vitamin C Shaklee pun dah cukup.





Vitamin C ni sebenarnya sesuai ambil setiap hari untuk kuatkan imun badan. Bukan masa demam aje.

Imun badan kita pun jadi lebih kuat lepas ambil hari-hari.





Vitamin C ni special sikit. Bukan tugas dia untuk baik demam aje, tapi banyaaaak lagi.

Kalau anda klik link bawah ni, pasti rasa terus nak beli HARI INI juga.

29 Testimoni Vitamin C yang Sukar Dipercayai




Cara Untuk Dapatkan Vitamin C Shaklee


Dah tak sabar nak beli Vitamin C Shaklee? Ops, nanti dulu.

Ida ada nak kenalkan satu produk setanding Vitamin C yang bagus untuk cepat baik demam. Lagi-lagi kalau dah suspect denggi.

Bayangkan anak kena denggi kembali sembuh, memang rasa lega sangat.

Denggi kan boleh membawa maut.




Syukur satu produk Shaklee yang satu ni pun bagus untuk demam biasa mahupun demam denggi.

Nama produk: Nutriferon Shaklee

Kalau Vitamin C Shaklee hanya boleh diambil oleh kita yang dewasa ni, Nutriferon boleh diambil oleh kanak-kanak juga sebab dia dalam bentuk serbuk.

Sesuatu yang menggembirakan kepada ibu-ibu kan?

Jom baca pengalaman gembira ibu-ibu kat 3 testimoni di bawah ni lepas anak-anak sihat makan Nutriferon.











Set Cepat Baik Demam Shaklee Pilihan Semua



Ada dah yang tercari-cari cara nak beli kan? Sabar!

Last info ida nak beritahu.

Vitamin C Shaklee adalah bentuk tablet, ada 180 biji. 
Boleh tahan sampai 6 bulan (berbaloi kan?)

Nutriferon bentuk serbuk dalam sachet. Ada 30 sachet dalam satu kotak
Boleh tahan sebulan kalau ambil satu sachet sehari.


Nak segera legakan demam yang dah beberapa hari ni supaya banyak kerja tergendala boleh beres?

Ikuti Cara Order di bawah dengan SEGERA.
Anda tak perlu bazir MC serta duit perubatan untuk ke klinik lagi.







Saya adalah Shaklee Independent Distributor area Kuantan (penghantaran ke rumah)
dan seluruh Malaysia (melalui pos)

SMS dan Watsapp : 0193816167

FB : Ida Ifaz

1 comment :

Long lai said...

Anak saya melompat keluar jendela bila dgr nutriferon.suka sngt dia bila dgr nutriferon.tp dia lupa kami tnggl apartment level 6.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...